Tarım Ve Gıda Zirvesi

Tarım Ve Gıda Zirvesi

Tarım ve Gıda Zirvesi’nde “Nasıl olmalı?” sorusuna cevap arayan uzmanlar formülü ortaya koydu;

İZMİR Tarım ve Gıda Zirvesi’nde 3 saati süren toplantıda 20 kurum ve kuruluş temsilcisi, tarım ve gıdanın İzmir’deki yükselişi ile kentin itici gücü olması için hayata geçirilebilir önerilerini sıraladı.

Toplantının ikinci kısmında ilk sözü alan İzmir Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, geçen yıl kendilerinin de bir çalıştay gerçekleştirerek ortaya bir kitapçık çıkardıklarını belirterek bu kitapçığın İzmir tarım strateji belgesi olarak gördüklerini aktardı. Ödemiş yerelinde örnek bir fidancılık bölgesi kurma çalışmalarının da sürdüğünü anlatan Güldal, bu sürecin de 2014 sonuna kadar sonuçlanacağını kaydetti.

Yaş sebze ve meyvede sertifika uygulaması ile tarımsal ihracatta İzmir’in bir adım daha öne çıkacağını vurgulayan Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, “Organik tarımda da iddialıyız. Sadece bu yıl bu alana 4 milyon TL destek verildi. Biz de eskiden çiftçi bazında yaptığımız destekleri ilçe ilçe yapmaya başladık. Bayındır, Birgi, bütün beldeyi organik tarım bölgesi olarak desteklemeye ele aldık. Bu sene Beydağ’da potansiyeli değerlendiriyoruz” dedi.

İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Gökhan Özdemir, işletmelerde veteriner hekim çalıştırma zorunluluğu uygulamasının yararlarına işaret ederek, koruyucu hekimliğin İzmir hayvancılığına büyük katkı sağlayacağına işaret etti.

İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, İzmir’in tarım ve gıdada öncü olabilmesi için ürün planlaması, denetim yetersizliği, kayıt dışılık ve haksız rekabet gibi sorunların çözülmesi gerektiğini, bunun için de kooperatifleşmenin “olmazsa olmaz” olduğunu vurguladı.

İzmir Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, İzmir’e ilçe bazında markalaşma önerdi. Üreticinin akşam ekmeye karar verdiği ürünü ertesi gün köy kahvesinde değiştirdiğini belirten Erdallı, “Planlı üretim için İzmir farkını ortaya koymalıyız. Birçok ürün yetişiyor, ama asıl planlı olması önemli” diye konuştu.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, katma değeri yüksek ürünlerin önemine işaret ederek öncelikle üretimi kaliteli hale getirip ambalajlama sistemini geliştirmek gerektiğini vurguladı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi Kürşat Yuvgun, İzmir gıda sanayinin gelişimi için yatırımcıların teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti. “Pek çok yabancı yatırımcı yatırım kararlarını askıya almış ve yerli sanayiciler de kararlarını gözden geçirdi.”

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bedri Girit, sektörlerindeki en büyük sıkıntının gübre olduğunu, bu konuda rekabet şansı sağlayacak çözümler bulunması gerektiğini kaydetti. Girit ayrıca şartlara uygun olmayan işletmelere ruhsat verilmemesi gerektiğini ifade etti.

EÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Fahri Yemişçioğlu, yüksek gelir grubuna sahip olanlar başta olmak üzere pek çok insanın minimum düzeyde işlenmiş gıda istediğine dikkat çekerek konvansiyonel tekniklerin dışında bir üretime işaret etti.

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu, tarladan çatala izlenebilirlik uygulamalarının markalaşmaya büyük katkı sağlayacağını belirtti. İzmir’in öncü olabilmek için kendi özgün yönlerini keşfetmesi gerektiğine işaret eden Keskinoğlu, “İzmir’e özel düşünmeliyiz. Nasıl Fransa’nın Bordeaux şarabı varsa bizim de bunun gibi bir değerimiz olmalı. EXPO’da aday olduğumuz sağlık teması gıdaya uyarlanmalı” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi 2’inci Başkanı Ahmet Tomar, tarım ve gıda merkezi olabilmek için organik tarım ve iyi tarım uygulamalarındaki öncülükleri örnek gösterdi ve bu gibi avantajlı yönlerin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Top