Sahte organik ürünler hızla artıyor!

Sahte organik ürünler hızla artıyor!

Son yıllarda hayatımıza giren organik ürünlerin tüketimi her geçen gün artarken, pazarlarda da organik ürünlerden geçilmez oldu. Pazar yerlerinde hemen hemen her tezgahta artık organik ürün adı altında meyve ve sebze satılıyor. Organik olarak satılan ürünlerde sertifika ve etiket olması gerektiğini ifade eden uzmanlar, tüketicileri organik ürünler konusunda uyardı.

ÖNCE İHRACAT VARDI
Organik ürünler için üretimde kimyasal girdinin kullanılmaması ve üretimden tüketime kadar her aşamanın kontrollü, sertifikalı olması gerekiyor. İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, organik ürünlerin mutlaka belgesi olması gerektiğine işaret ederek, tüketicilerin bu organik etiketi ve sertifikasını sormasını istedi. Türkiye'de başlangıçta Avrupa Ülkeleri ve ABD'ye ihracat amacıyla üretilen organik ürünler, iç piyasadan da talep görünce son yıllarda pazarlarda da satılmaya başlandı. Toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını koruma amacıyla yapılan organik tarım, özellikle kanser gibi hastalıkların artmasıyla daha çok ilgi görür oldu. Organik olarak pazar tezgahında satılan domateslerde görülen şekil bozukluğu organik ürün karmaşasını gündeme getirirken, denetimlerinin artırılması gerçeği bir kez daha ortaya çıktı. İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, organik ürünler konusunda tüketicileri uyardı. Bir ürünün organik olabilmesi için organik ürün sertifikasının olması gerektiğini vurgulayan Köse, bunun olmaması halinde organik ürün satılamayacağını kaydetti. Organik ürünlerin kimyasal gübre kullanılmadan, doğal üretimlerle yetiştiğinin altını çizen Köse, "Pazar tezgahlarında organik adı altında meyve ve sebze satılıyorsa, tezgah sahiplerinin bu ürünün sertifikasını göstermesi lazım. Tüketiciler de bu ürünleri aldığında bu sertifikayı mutlaka sormalı. İl Tarım Müdürlüğü'nün de bu konuda etkin bir denetim yapmalı" diye konuştu.

ETKİN DENETİM
İzmir Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi de organik olarak satılan ürünlerin sertifikasının olması gerektiğini kaydetti. Organik ürünlerde de doğal olduğu için şekil bozukluğu olabileceğine işaret eden Çiftçi, "Son dönemde organik ürünlere olan talep arttı. Bu nedenle organik ürün satmak cazip hale geldi. Bu ürünlerin her aşamasının kontrol edilmesi ve izlenebilir olması lazım. Ürünün organik olduğu belgelenemezse bu şekilde satılması da cezayı gerektirir" diye konuştu.

Organik Tarım nedir? Üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı olarak yapılan bir tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımın amacı, toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Organik tarımın geçmişi 20. yüzyıla dayanıyor. Organik ürünler ticarete konu olunca beraberinde kontrol ve sertifikasyona ilişkin yasal düzenlemeler gündeme geldi. Ülkemizde ise organik tarım faaliyetleri 1986'da Avrupa'daki gelişmelerden farklı şekilde, ithalatçı firmaların istekleri doğrultusunda, ihracata yönelik olarak başladı. Nelere dikkat etmeli? * Ürünlerde, Tarım Bakanlığı'nın organik tarım logosu yer almalı. * Ürünün sertifikası olmalı. * Etiket bilgileri okunaklı ve eksiksiz yazılmalı. * Etikette firma ismi, iletişim adresi, üretim ve son kullanma tarihi ile seri numarası mutlaka yer almalı. * Alışveriş merkezlerinde, organik ürünler ayrı raf ve reyonlarda satışa sunulmalı.
Top