Enginar Gübreleme İşlemi

Enginar Gübreleme İşlemi

Enginar topraktan fazla besin maddesi kaldıran ve toprağı yoran bir sebzedir. Bitki artıklarının toprağa karıştığı da düşünürse, her yıl enginar plantasyonlarına dekara 1–2 ton yanmış çiftlik gübresi yeterlidir. Toprak analizi yaptırılmasında yarar vardır.

Yaptırılmadığında 15 kg N, 8–10 kg P2O5, 15 kg K2O hesabıyla gübre verilmelidir. Azotlu gübreleri üçe bölerek, bir kısmını vegetatif uyanmanın başlangıcında, bir kısmını ilk başlar görülünce, son kısmını da ikinci azot uygulamasından 15–20 gün sonra verilmelidir. Mikro element noksanlığında da eksik gübreler toprak ve yapraktan uygulanmalıdır.

Yetiştiricilik süresince çıkan fazla sürgünler alınmaya devam edilir ve hasat yaklaştığında bitkilerin yaşlı alt yaprakları alınır. Ancak yaprak alımı don riski olan dönemlerde yapılmamalıdır.Ocaklara gübre verme işitamamlandıktan sonra sıra araları işlenmeli, çapalanmalı, boğaz doldurma yapılmalıdır.

Don görülmeyen uygun iklime sahip bölgelerde erken dikim ve uyandırma ile kasım ayından itibaren ürün almaya başlanabilmektedir. Ancak enginarın en fazla ürün verdiği dönem bahar aylarıdır.
Top