Biber Hangi İklimde Yetişir?

Biber Hangi İklimde Yetişir?

Biber sıcak seven bitkiler grubundadır. Optimal gelişme, sıcaklık, kısmen ışık yoğunluğu, toprak ve hava nemi gibi bazı çevre faktörlerine bağlıdır. Genel olarak biberin optimal gelişme sıcaklığı 18-260C’dir. Gelişme devrelerine göre sıcaklık isteği değişkenlik gösterir. Biber erken devrede geç devreden (yaşlılığından) daha fazla sıcaklığa gereksinim duyar. Bitkinin hızlı gelişmesi, toprak nemi fazla, toprak besin maddelerince yeterli, hava sıcaklığı optimum 24–26,50C olduğu zamandır. Gündüz sıcaklığı 21-260C, gece sıcaklığı 15-170C’ de gelişme iyi olur.

Sıcaklık 320C’nin üzerine çıktığında veya 210C’nin altına düştüğünde büyüme yavaşlar, 150C’nin altında iyi büyümez döllenme aksar 26 0C’nin üzerinde meyvede şekil bozulur. 10–15,50C arasında büyüme durur. 80C’de tomurcuk oluşumu, 50C’de gelişme durur. 00C’nin altında genellikle bitkiler donar. Gündüz 320C’nin üzerinde biberin, meyve bağlaması azalır. 320-350C arasında çiçek dökülmeleri olur. 380C’nin üzerinde döllenme olmaz. Meyve bağlayamaz. 450C’de büyüme durur. Yüksek sıcaklıklarda tatlı bazı biber çeşitlerinde kuru maddeye bağlı olarak örneğin Demre Sivrisi capsaicin asit arttığından meyveler acılaşmaya başlar.

Sera 100C’nin altında düşük gece sıcaklıklarında polen üretimi ve çimlenmesi önemli ölçüde azalır, döllenme olmadan, küçük partenokarpik meyveler veya çok az tohuma sahip meyveler teşekkül eder. Böyle anormal meyvelerin şekli bozuk olur. Düşük sıcaklıklarda çeşit özelliğine bağlı olarak, meyve tutumu kısmen yumurtalıkların döllenmesi sonucu olursa da döllenme eksikliğinden dolayı oluşan meyveler anormal şekilli olur. Yüksek sıcaklıklarda döllenmeyen kısır çiçekler dökülür. Bitki küçük meyveleri silkebilir. Kısa bir zaman için de olsa sıcaklık stresi bitkinin gelişimini çok kötü etkiler ve çiçek burnu çürüğüne neden olabilir.

Gece sıcaklığının 210C’nin üstüne çıkmasıyla çiçeklenme çabuklaşır, ancak çiçek dökülmeleri artar. Gece sıcaklığı düşünce dallanma ve çiçeklenme artar. Canlı polen oluşumunu önleyen gece sıcaklıkları çok yüksek veya çok düşük değilse tozlanma ve döllenme normal olacaktır. Çiçeklenmeden önce yaprakların sayısı gece sıcaklığı ile ters orantılıdır. Gece 160C’den aşağı sıcaklıklarda biberin meyve bağlanması azalır.

Düşük sıcaklığın etkisi, tam çiçeklenmeden önce, tam çiçeklenme sırasından daha büyüktür. Küçük meyveli biberler sıcağa daha dayanıklıdır. Serada hava oransal nemi % 70–75 civarında tutulmalıdır.
Top