8 Mart 2015 tarihli konular

8 Mart 2015 tarihli konular

Karabük'te Ne Yetişir?

  • akgün

Her mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen ( buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk) ürünlerin yetişmesini önlemiştir. Kıyı kesimde tahılın yerini mısır almıştır.

Kış mevsiminde Doğu Karadeniz’de kış ılıklığı fındık, çay, turunçgil, zeytin gibi ürünlerin yetişmesini kolaylaştırmıştır. İç bölgelerde yağış azlığı orman örtüsünün azlığına, tahıl ve şekerpancarı gibi ürünlerin öne çıkmasına yol açar. Bölgede çalışan nüfusun %70’i geçimini tarımdan sağlamaktadır. En verimli tarım arazileri kuzeye bakan yamaçlarda görülür.

Karaman'da Ne Yetişir?

  • akgün

İl topraklarının % 36’sı tarıma elverişlidir. %26’sı çayır ve mer’a, % 30’u orman % 8’i tarıma elverişsizdir. Geniş ovalara sâhib olmasına rağmen, akarsularının az olması yüzünden topraklardan gereği gibi faydalanılamamaktadır.

Başlıca tarım ürünleri, buğday, patates, kimyon, arpa, mercimek, nohut, ayçiçeği, soğan, pancardır. Ermenek ve Gülsu Vâdisi boyunda domates, kavun, karpuz, lahana başta olmak üzere her çeşit sebze yetiştirilir. Elma, üzüm, armut, ayva, şeftâli erik, kiraz, vişne, nar, incir, zeytin ve antepfıstığı ilde yetiştirilen meyvelerdir.

Kars'da Ne Yetişir?

  • akgün

Tarla tarımından sağlanan ürünler sınırlıdır. İklim şartları tarla tarımını engeller. Kağızman, Tuzluca’da pamuk, şekerpancarı, fasulye ve fiğ ekilir. Sebzecilik ve meyvecilik ileri değildir. Meyve olarak en çok elma yetişir. Kars ilinde buğday, arpa, şekerpancarı, pamuk ve az miktarda tütün yetişir.

Kastamonu'da Ne Yetişir?

  • akgün

Kastamonu ilinde özellikle arazi niteliğinin zayıf olması, tarım arazilerinin azlığı bitkisel üretimde çeşitliliğin azalmasına, ekonomik anlamda yetiştiriciliğin kısıtlanmasına neden olmaktadır. Fakat il genelinde bulunan bazı yörelere göz atıldığında meyvecilik, yetiştiricilik için en uygun alanlarda birisi olarak öne çıkmakta. Meyvecilikte karşılaşılan en önemli sorun ise girdi fiyatlarının yüksek olması ve uygun pazar alanlarının bulunamamasıdır.

Kayseri'de Ne Yetişir?

  • akgün

Kayseri ili genelinde iklim şartlarının uygun olmaması sebebiyle gerek meyvecilik gerekse sebzecilik ülke değerlerinin oldukça altında seyretmektedir. Ancak özellikle Yeşilhisar ilçesinde yetiştirilmekte olan elma ile beraber sadece Yemliha kasabasında yetişen "Yemliha Patlıcanı" Kayseri ilinin ülke çapında her geçen gün bilinirliği artan ürünleri olarak öne çıkmaktadırlar.

Kırklareli'nde Ne Yetişir?

  • akgün

Kırklareli’nin ekonomisi tarıma dayanır. Orman varlığı zengin, dağları ormanlarla kaplı olup, geniş Ergene Ovası ise çok bereketlidir. Faal nüfusun % 70’i tarım, hayvancılık, balıkçılık, ormancılık ve avcılıkla uğraşır. Başlıca tarım ürünleri buğday, yulaf, mısır, fasulye, şekerpancarı, ayçiçeği ve kozadır.

Top