22 Subat 2015 tarihli konular

22 Subat 2015 tarihli konular

Maydonoz Yetiştiriciliği

  • akgün

Akdeniz ülkesi bitkisi olan maydanoz kök ve yapraklarından yararlanmak amacıyla üretilir. Yeşil yaprakları yemeklerde ve mezelerde garnitür olarak kullanılırken köklerinin de bazı yemek ve çorbalarda kullanıldığı belirtilmektedir. Bu gün üretimi yapılan maydanozlar başlıca 2 ayrı grupta yer almaktadır.

Maydonoz Ekim Zamanı

  • akgün

Bu şifalı bitkiyi özellikle ocak ayları ile eylül ayları arasında yetiştirebilirsiniz. İlkbahar ve yaz aylarında balkonlarda diğer zamanlarda ise evde veya kapalı mekanlarda yetiştirebilirsiniz. İklim açısından çok fazla seçici değildir. 20 derece ve üzerini ve nemli ortamları sever.

Maydonoz Ekimi ve Öncesindeki Yapılacak Hazırlık

  • akgün

Yetiştiricilikte tarla seçimi çok önemlidir. Maydanoz üretimi yapılacak tarla tek ve çok yıllık yabancı otlardan mutlaka temiz olmalıdır. Üretim yapılacak tarla mümkünse 1-2 yıl önceden maydanoz üretimine hazırlanmalıdır. Maydanoz üretiminde yabancı ot maliyeti yükseltir ve kaliteyi bozar. Bunu engellemek için tarla ekim tarihinden 1-2 ay önce dekara 3-5 ton çiftlik gübresi ile gübrelenir ve derince sürülür. Disk-Harrow ile inceltilir ve düz tarla ekimine veya tava şeklindeki üretime göre hazırlanır. Tavalar düz tarla yüzeyinden 10-15 cm çukurda kalacak şekilde, 100-120 cm genişliğinde ve isteğe bağlı uzunlukta hazırlanır. Düz tarla üretiminde ise böyle bir hazırlığa gerek yoktur.

Maydonoz Sulama İşlemi

  • akgün

Maydanoz üretiminde sulama, tohum çimlenme döneminde çok önemlidir. Çimlenmenin oluştuğu ilk üç hafta boyunca yağmurlama sulama yapılmalıdır. Bitkiler 2-3 yapraklı olunca salma sulamada yapılabilir. Sulama mevsim şartlarına göre yapılır, ancak maydanoz aşırı suya hassastır. Su fazla göllenirse bitkiler sararır, suyun tarlada uzun süre kalması durumunda ise ölürler.

Maydonoz Gübreleme İşlemi

  • akgün

Maydanoz çabuk büyüyen ve belli büyüklüğü alınca biçilen bir bitkidir. Bu yüzden her biçim sonrası yeniden gübrelenmesi gerekir. Devamlı yeşil aksam meydana getirdiğinden, maydanozun gübrelenmesinde azotlu gübreler fazla kullanılır. İlk toprak hazırlığında fosforlu, potaslı ve azotlu gübreler beraberce verilir. Bu gübreleme her yıl başında tekrarlanır. Dekara saf olarak 9 kg azot, 8 kg fosfor ve 13 kg potasyum önerilmektedir.

Kumlu topraklarda miktarlar 15 kg azota, 12 kg fosfora ve 15 kg potasyuma yükseltilir. Bu temel gübrelemeden sonra, maydanozun yıl içindeki büyümesinde, her biçimden sonra sadece azotlu gübre atılır ve atılacak azotlu gübre miktarı dekara saf olarak 2-6 kg arasında değişir. Ticaret gübresi yanında, dekara 3–5 ton yanmış ahır gübresi kullanılır. Ahır gübresi toprağın 15–20 cm derinliğine güzelce karıştırılır. Ayrıca her biçimden sonra elenmiş ahır gübresi toprak üzerine serpilebilir. Atılacak elenmiş gübre miktarı dekara 500–2000 kg’dır.

Maydonoz Yetiştirme Tekniği

  • akgün

Maydanoz tohum ile üretilir. İlk defa maydanoz yetiştirilecek toprağın 1-2 sefer işlenmesinde fayda vardır. İlk işleme öncesi veya ilk işlemden sonra toprağa 10-15 ton/dek ahır gübresi atılmalı ve ahır gübresi toprağın 15-25 cm derinliğine güzelce karıştırılmalıdır. Toprağın ikinci işlemesinde çapalama yaparak veya diskharrow, fireze geçirerek toprak güzelce ufalanır.

Maydonoz Yetiştiriciliğinde Tarımsal Savaş

  • akgün

Maydanoz üretiminde sorun olan önemli bir hastalık ve zararlı yoktur. Ancak tohum çimlenme döneminde toprak kurtları (bozkurtlar) zararlı olabilir. Bunların zararı toprak ilaçlaması ile ortadan kaldırılır.

Saksıda Maydonoz Yetiştiriciliği

  • akgün

Saksıda maydanoz yetiştirmek istiyorsanız; saksıya toprağınızı doldurduktan sonra, maydanoz tohumlarınızı her tarafa eşit düşecek şekilde saksıya serpin. Üzerine sadece maydanoz tohumlarını örtecek kadar ince bir tabaka toprak serpin. Hafifçe bastırın.

Maydonoz Tohumu Üretimi

  • akgün

Tohumluk üretimi amacıyla amacıyla yapılan maydanoz üretimi normal maydnoz üretiminde çok büyük bir farklılık göstermez. Tohum üretimi amacıyla yapılacak maydanoz üretiminden çok büyük bir farklılık göstermez. Tohum üretimi amacıyla yapılacak üretimde tohum ekimi Mart-Nisan aylarında yapılır. Ekimde sıra aralarının 60-70 cm sıra üzerinin 15-20 cm olacak şekilde alınması gerekir ve tohumluk bitkilerde biçim yapılmaması önerilir. Birinci yıl gelişen bitkilerin zarar görmemesine özen gösterilir ve ikinci yıl ilave olarak 20-25 kg/da azotlu gübre takviyesi yapılır.

Maydonoz Yetiştiriciliğinde Verim

  • akgün

Maydanozda verim genelde demet olarak belirlenir. Bir yıl boyunca yapılan üretimde m2’den toplam80-100 demet, dekardan da 70-90 bin demet maydanoz alınabilmektedir. Mevsime göre demet kalınlığının farklılığı göz önüne alınırsa 2-4 ton/da verim en ideal verim ortalamasıdır. Maydanozlarda verim birinci biçimden üçüncü biçime kadar arttığı halde daha sonraki biçimlerde azalır.

Maydonoz Hasadı

  • akgün

Çeşide ve mevsime bağlı olarak tohum ekiminden 60-70 gün sonra bitkiler hasat olgunluğuna gelirler. Bu dönemde bitkiler 15-20 cm boy almıştır. Hasat sabahın erken saatlerinde ve bitkilerin toprağın 1-2 cm üzerinden biçilmesi suretiyle yapılır.

Top