2 Subat 2015 tarihli konular

2 Subat 2015 tarihli konular

Kuru Fasülye Ekimi

  • akgün

Fasulye 0 ºC`nin altındaki sıcaklıklardan zarar görür. Bu nedenle fasulye ekimine İlkbaharın son donlarının bitiminden sonra başlanır. Buda bölgemiz için mayıs ayının başıdır. Bundan daha erken olarak yapılacak ekimler risklidir.

Kuru Fasülye Üretimi

  • akgün

Tazesiyle kurusuyla mükemmel bir besin olan ve sağlığa yararlı birçok etkisi bulunan Fasulye`leri veren bitkiler, Baklagiller`dendir. Anayurdu Amerika kıtası olan ve on altıncı yüzyılda Avrupa`ya getirilip oradan tüm dünyaya yayılarak yetiştirilmeye başlanan fasulyeler, genellikle biryıllık sarılgan otsu bitkilerdir. Birçok türü bulunan fasulyeler, sırık fasulyeleri ve bodur fasulyeler olarak iki ana gruba ayrılır.

Kuru Fasülye İklim ve Toprak Gereksinimleri

  • akgün

İklim isteği:

Fasulye, ılık iklimlerin bitkisidir. Donlardan çok korkar. İlkbahar ve sonbahar arasındaki dönemde rahatlıkla yetiştirilebilir. Sıcaklık -2, -3 derecelere düştüğünde bitki büyük ölçüde zarar görür. Ülkemizde ılık bölgelerde ilkbahar ve sonbaharda ekimi yapılarak yılda iki kez yetiştiriciliği sürdürülebilir. Bitkinin en iyi gelişimi ve yüksek ürün verimi 15,5-21 derecelerde gerçekleşmektedir.

Toprak isteği:

Fasulyeler ıslah edilmiş kumlu topraklardan orta ağır topraklara kadar pek çok toprak tipinde yetiştirilebilir. Ancak derin, geçirgen, su tutma yeteneği yerinde olan ve organik madde yönünden zengin toprakları yeğler. Fasulyeler fazla asitli toprakları sevmez. Bitki için toprak pH`ı 5,5-6,7 olmalıdır.

Kuru Fasülye Ekim Öncesi Toprak İşleme

  • akgün

Tohumlarının ekiminden 7-10 gün kadar sonra fasulyeler çimlenmeye başlar. Çimlenme böylece başladıktan sonra toprağın kabartılması, yabani ot mücadelesinin yapılması ve toprak yüzeyinde yağış ve sulamalar nedeniyle oluşan kaymak tabakasının kırılması amaçlarıyla toprağın düzenli olarak çapalanması gerekir. Sert kaymak tabakasını kırıp toprak yüzeyine çıkamayan fideler için toprağın kaymağının, fideleri zedelemeden bir sopayla kırılması iyi olur.

Kuru Fasülye Gübreleme İşlemi

  • akgün

Kuru fasulye için en uygun gübre dozu saf madde olarak 3-4 kg/da azot, 5-6 kg P2O5 kg/da. dır. Gübreleri en son olarak yapılacak toprak işlemeden önce verilmelidir. Toprak hazırlığının çok daha itinalı yapılması topraktaki tavla çıkışın sağlanması açısından önemlidir.

Kuru Fasülye Sulama İşlemi

  • akgün

Fasulye bitkisinin ekimden hasadına kadar 400-450 mm suya ihtiyacı vardır. Bitkinin ekimi yazlık olduğu için bu miktarın büyük bir çoğunluğunun sulama suyu ile verilmesi gerekir. İklim koşulları, rüzgar, yüksek ısı ve toprağın yapısı bitkinin su isteği üzerinde etkili olurlar Sulamada karık sulama tercih edilmeli bu tip sulamanın mümkün olmadığı durumlarda diğer sulama yöntemleri kullanılmalıdır.

Taze Fasülyenin Faydaları

  • akgün

Protein oranı en yüksek yeşiller arasında yer alan taze fasülyede aynı zamanda birden çok vitamin de bulunuyor. Taze fasülyede yer alan önemli iki vitamin A ve C vitaminleri. Bunun yanında B grubu vitaminleri arasından B1, B2 ve B9 vitaminleri de taze fasülyede bulunuyor.

Top