15 Subat 2015 tarihli konular

15 Subat 2015 tarihli konular

Marul Yetiştiriciliği

  • akgün

Açık tarla yetiştiriciliği için uygun, Iceberg tipi marul çeşididir. Bitki, iri baş yapan, geniş yapraklı, parlak açık yeşil renktedir. Yapraklar sulu, gevrek, hafif girintili çıkıntılı ve iri kabarcıklıdır. Ortalama ağırlığı 800 gr'dır. Geç sonbahar ve erken ilkbahar üretimine uygun yetişir. Aşırı sıcak ve aşırı soğuklara karşı dayanımı yüksek olup çok geç sapa kalkar. Hasat oluşumu yaklaşık 80 gündür. Marul mildiyösü ve marul mozaik virüsüne (LMV) dayanıklıdır. Taze tüketilen, pazar payı yüksek, gösterişli bir çeşittir.

Ekim derinliği : 0,5 - 1 cm

Sıra üzeri ekim mesafesi : 25 - 30 cm

Sıra arası ekim mesafesi : 40 - 60 cm

Tahmini çimlenme günü : 10 - 1 gün

Olgunlaşma günü 30-35 gündür. Hasat periyodu 80 - 90 gündür. Ekim zamanı ilkbahar, sonbahar içindeki aylar tavsiye edilir.

Marul Yetiştiriciliğine Uygun İklim Koşulları

  • akgün

Salata ve marullar soğuğa rağmen dayanıklı, nemli hava koşullarına gereksinim duyan serin, ılık iklim sebzesidir. vegetasyon süresi kısa olduğundan Türkiye'nin tüm bölgelerinde yetiştirilebilir. Yazları serin geçen bölgelerde yaz yetiştiriciliği de mümkündür. Bu bakımdan yaz aylarında 1000 - 1500 m. olan yayla kesiminde yazlık çeşitlerin yetiştirilmesi mümkündür.

Marul Yetiştiriciliğinde Toprak İstekleri

  • akgün

Marulun en iyi yetiştiği toprak tipleri, kumlu tın ve killi tın arasında kalan topraklardır. Yüzeysel köklü olduğu için toprağın 20-30 cm
lik üst kısmının yeterli besin maddesi içermesi gerekir. Toprak besin maddeleri ve organik maddece zengin olmalı, su tutma kapasitesi
yerinde olmalıdır.

Marul Gübreleme İşlemi

  • akgün

Toprakta yeterli organik madde yoksa dönüme 4-5 ton yanmış çiftlik gübresi verilir. Toprağa çiftlik gübresi verilmesi durumunda mevcut besin maddeleri dikkate alınarak gübreleme programı hazırlanmalıdır.

Marul Çeşitleri

  • akgün

Albena:

Kıvırcık,hafif göbekli, ilkbaharlık, erkencidir. Cam, plastik serada veya tarla yetiştiriciliğine uygundur.

B.T. Süper iri kıvırcık:

Marul Fidesi Yetiştirme ve Dikim

  • akgün

Salata ve marul fidelerini yetiştirmek için tohumlar fide yastıklarında sterilize edilmiş harç üzerinde 10 cm aralıklarla açılmış sıralarda yapılabildiği gibi içlerine sterilize edilmiş harç doldurulmuş saksılara veya plastik torbalara ekilebilir.

Marul Hasadı

  • akgün

Hasat olgunluğuna gelmiş başlar bıçak ile kök boğazı kısmından kesilerek yapılır. Hasat sırasında yapraklar toprak ile bulaştırılmamalıdır. Aksi halde yıkama gerekecek ve işçilik artacaktır. Kesimden sonra marulların hastalıklı, yaşlı ve bir miktar sararmış olan dış yaprakları atılır ve koçan en dış yaprak hizasında düzgünce kesilmelidir.

Top