13 Subat 2015 tarihli konular

13 Subat 2015 tarihli konular

Enginarın Faydaları

  • akgün

Enginar bitkisinin geçmişi, yetiştirilmesi ve yemeklerde kullanılması çok eskilere dayanıyor. Öyle ki sayısız faydaları da bu durum ile doğrudan bağlantılı olmalı. Ne yazık ki enginar tüketimi ülkemizde çok düşük oranlarda. Halbuki hem sebze kısmı hem de yaprakları beden için fazlası ile şifa kaynağı. İçeriği itibari ile de oldukça zengin besin değerlerine sahip. Düzenli olarak enginar tüketimi ile birlikte neredeyse tek başına vücudunuzun tüm ihtiyaçlarına hitap etmeniz bile mümkün.

Bezelye Yetiştiriciliği

  • akgün

Baklagil sebzeleri içinde yer alan bezelye insan beslenmesinde oldukça büyük bir öneme sahiptir. Protein ve karbonhidrat içeriği bakımından zengin olan bu sebze özellikle A, B ve D vitaminlerince zengindir. Bir çok çeşidi vardır. Bunlardan bazısı bodur olup 30-40 cm boylanarak yeşil yapraklarıyla toprağa yayılıp zemini örter. Sırık bezelyesi denilen diğer çeşidi gövdesinden çıkardığı sülüklerle yüksek boylu ne bulursa ona tutunan tırmanıcı bitkilerdir. Bunların hereklerle desteklenmesi gerekir. Bezelye çeşitlerinden bazılarının yalnızca taneleri yenir. Bazıları da kabuklarıyla birlikte yenilir.

Bezelye İklim İstekleri

  • akgün

Bezelye iklim isteği bakımından kaprisli bir bitkidir. Bezelye serin iklim sebzesidir. Donma noktasına yakın düşük sıcaklıklara dayanan bir sebze türüdür. Havaların serin ve nemli olduğu koşullarda çok iyi gelişme göstermesine karşın sıcak ve kuru havalardan hoşlanmaz. Yetiştirilme dönemi süresince sıcaklığın donma noktasının üzerinde olması arzu edilir. Çimlenme döneminde topraktaki yüksek rutubet tohumun çürümesine neden olur.

Bezelye Toprak İstekleri

  • akgün

Toprak isteği bakımından seçicidir. Serin ve yağışlı dönemde yetiştirildiği için alüviyal ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda çok iyi gelişir. Ağır topraklardan hoşlanmaz. Çimlenme döneminde ıslak ve çok rutubetli topraklarda tohum iyi çimlenmez. Toprak ıslaklığı gelişmeyi olumsuz yönde etkiler. Gövdenin ve meyvelerin ıslak toprakla temasını önlemek için gerekli önlemler alınmalıdır.

Bezelye Sulama İşlemi

  • akgün

Sonbaharda yapılan bezelye yetiştiriciliğinde, bitkinin gelişme dönemi genellikle yağışlı döneme rastladığı için sulamaya hemen hemen hiç ihtiyaç duyulmaz.

Bezelye Gübreleme İşlemi

  • akgün

Bezelye kendinden önce yetiştirilmiş olan bitkiye verilmiş olan gübrelerle çoğu kez yetinmektedir. Bezelyeye çiftlik gübresi vermekten kaçınılmalıdır. Çiftlik gübresi vegatatif kısımların aşırı gelişmesini sağlar ve bakla, dane veriminin azalmasına neden olur.

Bezelye Ekimi ve Toprak Hazırlığı

  • akgün

Ekim zamanına göre toprak hazırlığı yapılır. Ekim sonbaharda yapılacaksa tarla anız bozumundan sonra, ekim öncesi tekrar sürülmelidir. İlkbahar üretimlerinde ise, toprak önce sonbaharda 1-2 defa sürülerek, azot bakterilerinin topraktaki faaliyetlerinin devamı ve artışı sağlanır, daha sonra erken ilkbaharda tekrar sürülmek ve diskaro-tırmık çekilmek suretiyle toprak ekime hazır hale getirilir.

Bezelye Yetiştiriciliğinde Yabancı Otlarla Mücadele

  • akgün

Tohumların çimlenerek bitkilerin toprak yüzüne çıkıp gelişmeye başladığı ilk hafta içinde büyümeleri çok yavaştır. Yabancı otlar, bitkiler 4-5 yapraklı olduğunda gelişmeye çok zarar verirler. Bu dönemde toprağı havalandırmak, varsa kaymak tabakasını kırmak, yabancı otları almak ve gerekiyorsa seyreltme yapmak amacı ile birinci çapa yapılır.

Bezelye Hasadı Ne Zaman Yapılır?

  • akgün

Danelerin henüz sertleşmemiş olduğu dönemde hasat zamanı gelmiş demektir.
Ağzımızda bir sertlik meydana gelirse hasat zamanı geçmek üzeredir. Bu dönemde kabuk rengi sarıya dönmeye başlar.

Bezelye Hasadı ve Depolanması

  • akgün

Bezelyede hasat olgunluğuna gelmiş baklalar en geç iki-üç gün içinde hasat edilmelidir. Özellikle kuru ve sıcak havalarda daneler çok çabuk olgunlaşır. Hasat zamanında yapılmaz geç kalınırsaA daneler unlu bir durum alır ve konservelik kalitesi çok düşer. Bu nedenle konservelik bezelyelerin hasat olgunluğu tendrometre denilen alet yardımı ile belirlenir. Tendrometre danelerin muayyen bir basınca karşı dayanma gücünü gösteren ve ibresi uzmanların istediği rakamı gösterdiği anda bezelyelerin hasadını karar verdirmeyi sağlayan bir alettir.

Top