8 Eylul 2014 tarihli konular

8 Eylul 2014 tarihli konular

Stresle Başa Çıkmanın En Etkili Yolları

  • hayat

Kontrol altında tutulduğunda hayatı daha üretken hale getirmek için motive edici bir etken olan stres, aşırı derecede yaşandığında zihinsel, ruhsal ve hatta fiziksel açıdan sağlığı olumsuz yönde etkileyen bir tehdide dönüşebiliyor. Strese neden olan faktörleri tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da onunla mücadele etmenin yolları mevcut.

Kuranda stres ve depresyon ile alakalı Ayetler

  • hayat

"Kim de Benim zikrimden yüz çevirirse, artık onun için sıkıntılı bir geçim vardır" (Taha Suresi, 124)

Allah, kimi hidayete erdirmek isterse, onun göğsünü İslam'a açar; kimi saptırmak isterse, onun göğsünü, sanki göğe yükseliyormuş gibi dar ve sıkıntılı kılar. Allah, iman etmeyenlerin üstüne işte böyle pislik çökertir. (En'am Suresi, 125)

Din ahlakını yaşamayan insanların Allah'a güvenip teslim olmamaları hayatlarını sürekli üzüntü, sıkıntı ve stres içinde geçirmelerine sebep olur. Bu yüzden psikolojik kökenli pek çok hastalığa yakalanırlar, vücutları çok hızlı yıpranır, kısa sürede yaşlanıp çökerler. Yaşadıkları ruhsal sıkıntının etkisi bedenlerinin her noktasında kendisini gösterir.

Kurani Kerim'den Depresyon, Bunalim ve Stres Icin Dua

  • hayat

Stres depresyon ve bunalıma karşı inşirah suresi okunabilir.. Aşağıda inşirah suresinin latif harfleri ile metni ve meali yer almaktadır. Güzel olarak arapça metninden okumaktır. Ya da kuran okumasını bilen bir kişiden dinleyrek öğrenmek. En sonda videosunu da paylaşıyoruz. Videodan takip ederek okuyabilirsiniz.

Mealini okursaniz hersey yeterince açık ve anlamlı. En zor zamanlarımda imdadıma yetisen dualardan biri.

İnşirah Suresi
Bismillahirrahmanirrahim,
1. Elemneşrahleke sadrek
2. Ve vedağna anke vizrek
3. Ellezi engada zahrek
4. Ve refağna leke zikrek
5. Feinne meal usri yüsra
6. Inne meal üsri yüsra
7. Feiza ferağte fensab
8. Ve ila rabbike ferğab

1.Biz, senin göğsünü yarıp-genişletmedik mi?
2.Ve yükünü indirip-atmadık mı?
3.Ki o, senin belini bükmüştü;
4.Senin zikrini (şanını) yüceltmedik mi?
5.Demek ki, gerçekten zorlukla beraber kolaylık vardır.
6.Gerçekten güçlükle beraber kolaylık vardır.

Bireysel Stres Testi

  • akgün

Dünyaca ünlü kalp cerrahı Dr. Mehmet Öz, stres altında olup olmadığımızı öğrenmek için evde uygulayabileceğimiz bir test geliştirdi. Dr. Öz, “Bir ay boyunca tırnaklarınızın ne kadar uzadığını, 30 dakika içinde uyuyup uyuyamadığınızı, iki omuzunuzun duvara temas edip etmeğini takip edin” dedi.

Stres Nedir?

  • akgün

Stres, çok duyduğumuz, herkesin hayatı boyunca karşılaştığı bir durumdur. Kişinin çevreyle uyumunu bozar ve kapasitesini zorlar. Herkes streste olup olmadığını anlayabilir. Stresi tanımlamak gerekirse, bireyin kendisini rahatsız eden bir ortamda organizmanın verdiği cevaptır. Vücut, stresli halde her duruma aynı tepkiyi vermez. Yani güzel bir olayla da karşılaşsa, kötü bir olayla da karşılaşsa her iki duruma da adaptasyon (uyum) göstermek zorundadır.

Stresin Belirtileri

  • akgün

Bitkinlik, halsizlik, kaslarınızda gerilme gibi rahatsızlıklar hissediyorsanız, kan şekerinizin yükseldiğini görüyorsanız, uzman doktorlara başvurmanıza rağmen hastalığınızın kaynağını öğrenemediyseniz; dikkat edin sebebi psikolojik etkilenmeleriniz olabilir. Aldığınız elektrikler sizi sandığınızın üstünde etkileyebilir. Hissettiğiniz rahatsızlıkların tek nedeni stres olmayabilir; ama stresin belirtileri arasında pek çok hastalık sayılabilir.

Stres Vücutta Ne Gibi Değişikliklere Yol Açıyor?

  • akgün

Stres çağımızın en büyük ruhsal rahatsızlıklarından olmaktadır. Özellikle bazı kişilerde sadece ruhsal anlamda değil, fiziksel olarak da kendisini göstermektedir. Stres altında organizma aşırı derecede tepki verebilmektedir. Kalp atışları hızlanıp solunum artabilmektedir. Bu da kan damarlarının genişlemesine neden olmaktadır. Bunun yanı sıra göz bebekleri büyür ve karaciğerdeki şeker üretim miktarı da artar. Tüm bunlar fiziksel anlamda vücutta meydana gelen değişimler, tepkiler olmaktadır. Stres anında sindirim sistemi de zayıflar. Bu durumda vücuttaki enerji daha çok kullanıldığı için uzun süreli durumlarda fiziksel anlamda ağır rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir.

Neden Strese Gireriz?

  • akgün

Stres yönetimi konusunda verilen derste öğretmen su dolu bir bardağı kaldırıp öğrencilerine sordu;

- Bu su dolu bardağın ağırlığı ne kadardır?

Öğrenciler, 200 gr ile 400 gr arasında diye cevap verdiler. Öğretmen cevaplar üzerine dedi ki;

Stres yönetimi

  • akgün

Stres ile başa çıkabilmek için ilk önce zaman planlaması yapmanız gerekmektedir. Yani hayatınızın tümünü çalışmaya ya da tümünü eğlenceye gezmeye ayıramazsınız. Bunu yapmaya başladığınız an hayatınız monotonlaşacak ve stres yükü altına girmeye başlayacaksınız.

İş Stresi

  • akgün

İş ortamları stres etmenlerine açık ortamlardır. Bir işin yapılması sürecinde bireyden çok ya da az istekte bulunulması stres yaratır. Açıkçası işin her yönü strese yol açabilir. Aşırı sıcak, gürültü, ışık, ya da çok az sorumluluk, çok fazla ya da az iş, aşırı veya az denetim insanlarda strese neden olabilir. Ancak stres yaşantısı bireyden bireye farklılıklar gösterebilir.

İş Stresi ile Başa Çıkmanın Yolları

  • akgün

Modern yaşamın getirilerinden biri olan iş hayatı birçok kişinin yoğun stres altında kaldığı yerlerden biri. Hayatınızın önemli bir kısmını harcadığınız iş yerinde yaşadığınız olumsuzluklarla nasıl başa çıkabilirsiniz? Kendinizi hak ettiğiniz mevkiye nasıl taşırsınız? Stresi nasıl yenebilirsiniz?

Top