5 Eylul 2014 tarihli konular

5 Eylul 2014 tarihli konular

Ellerin ve Parmakların Uykuda Uyuşması

  • akgün

Hastaların en tipik yakınması gece uykudan uyandıran elde ve parmaklarda uyuşmadır. Buna bağlı uyku bozukluğu sıktır. Hasta gece elinde uyuşma ile uyanır genellikle elini hareket ettirir silkeler. Bu hareketle uyuşma karıncalanmada azalma olur. Örgü örme elişi yapma gibi tekrar tekrar ve uzun süre el bileği çevrilen hareketlerde sinirin sıkışması artacağı için uyuşma da karıncalanma da artar. Bazı hastalar cisimleri ellerinden düşürdüğünden yakınırlar ve bunu eldeki kuvvetsizliğe bağlı zannederler. Oysa yapılan kuvvet muayenelerinde sıklıkla kuvvetsizlik saptanmaz; bu olay çoğunlukla parmak uçlarındaki duyu bozukluğundan kaynaklanmaktadır.

Düzensiz Uyku Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

  • akgün

Uykunun sağlığımız için önemi tartışılmaz, peki düzensiz ve yetersiz uykunun sağlığımıza zararlarını biliyor muyuz?

Dünyanın önde gelen üniversitelerinden araştırmacılar insanların uykunun önemini göz ardı etmek konusunda "aşırı ölçüde duyarsızlaştığını" söylüyor.

Fazla Uykunun Psikolojik Zararları

  • akgün

Uyku hastalıklarının, hastanın uykusu sırasında ya da uyumak istediğinde ortaya çıkan klinik bir durum olduğunu belirten Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, bu hastalıkların uyku kalitesini bozarak bireyin dinlenememesi, bilincinin tazelenememesi, gündüz aktivitelerinin bozulması ve bireyin sağlıklı olduğu dönemdeki kapasite ve becerilerinin azalmasıyla seyrettiğini vurguladı.

Gece Uykudan Uyanıp Yemek Yeme Neyin Habercisi?

  • akgün

Geceleri aniden yemek yeme isteği duyma, uykudan kalkıp kontrol dışı yemek yeme bozukluğunun dışında psikiyatrik bir sorunun da habercisi olabiliyor.

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Nurper Erberk Özen, obezitenin her yaşta önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve birçok hastalığa zemin hazırladığını söyledi.

Horlama ile Uyku Apnesinin Farki Nedir?

  • akgün

Uyku bozuklukları arasında en sık karşılaşılan durumlardan ikisi uyku apnesi ve horlama. Bu ikisinin anlamları ile ilgili farklı algılar var. Halk arasında çokça karıştırıldığını söyleyebiliriz. Peki nedir uyku apnesi ve horlama arasındaki fark?

Karbonhidratlı Beslenmemek Uykusuzluğa Yol Açar mı?

  • akgün

Karbonhidrat alımı ve uyku arasında doğrusal bir bağlantı kurmak mümkün olmasa da dolaylı yoldan etkilerinden bahsetmemiz mümkün.

Karbonhidrat yönünden zengin besinler uykuya sebep olan triptofan düzeyini artırarak süt ürünlerini tamamlıyor. Yani, bir kase tahıl ve süt, yoğurt ve kraker veya ekmek ve peynir şekerleme yapmak için gece geç saatlerde atıştırmalık olabilecek yiyecekler arasında.

En Büyük Sorun Aflatoksin

  • çoban

İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün ‘Beydağ İlçesi ve Köyleri Eğitim ve Demonstrasyon Amaçlı Organik Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi’ne ilişkin toplantı düzenlendi.

Beydağ Ziraat Odası öncülüğünde 2014-2015 yıllarını kapsayan proje ile incir, kestane ve zeytin yetiştiriciliği yapan Yeşiltepe, Eğridere, Mutaflar, Yukarıaktepe, Palamutçuk ve Çamlık köylerinden 100 üreticinin sertifikalandırılarak organik tarıma geçirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, Beydağ Belediyesi Barajı Kır Lokantası’nda düzenlenen yemekli toplantıya İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk, Beydağ Ziraat Odası Başkanı Ünal İçmesu, Beydağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mutlu Tıraş, Ödemiş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, Kiraz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zafer Ölmez, Beydağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Erşan Köseoğlu, belediye meclisi üyeleri, daire amirleri ve üreticiler katıldı.

Diş Çıkarırken Çocuklarda Uykusuzluk

  • akgün

Gece boyunca deliksiz uyuyan bebekler bile diş çıkarırken gece uyanmaya başlayabilir. Bu durumda hemen onu beslemeye çalışmayın. Bunun yerine kendi kendine tekrar uyumasını sağlayın.Gece uyanma ya da diğer problemlerde olduğu gibi ilk diş ve azı dişleri çıkarken daha fazla görülür.

Sabah Namazının Farzı ile Sünneti Arasındaki Uyku

  • akgün

Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi: "Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem gece on bir rek’at namaz kılardı. Sabah tan yeri ağarınca da kısaca iki rek’at namaz kılar, sonra müezzin gelip sabah ezanını okuyuncaya kadar sağ yanı üzerine yaslanıp uzanırlardı."(Buhârî, Daavât 5; Müslim, Müsâfirîn 121-122)

Uyku Veren Yiyecekler

  • akgün

Bir bardak ılık sütün bir efsane olmadığı, gerçekten de uykuya yardımcı olduğunun anlaşılmasıyla, son dönemde uykuya yardımcı olan yiyecekler merak konusu oldu. Süt gerçekten uykuya yardımcı oluyor mu?

Başka hangi yiyecekler mışıl mışıl uyumanıza sağlıyor?

Tüm bu soruların cevabını kısaca vermeye çalışalım.

Uyku Yapan Yiyecekler

  • akgün

Uyku sorunu yaşıyorsanız önerilen 8 yiyeceği sırasıyla deneyebilirsiniz. Uyuduğunuz akşam tükettiğiniz yiyecek sizin kurtarıcınız demektir.

İşte uyku veren besinler:

Uykudan Uyanamama

  • akgün

Her günden verim almak ve zinde bir hayat sürmek istiyorsanız gün içinde yapmanız gerekenler var. Sabahları uyanmakta zorluk çekiyor, gün içinde kendinizi halsiz ve bitkin hissediyor, bir an önce akşamın gelmesini ve yatağınıza uzanmayı hayal ediyorsanız, sağlıklı bir yaşam tarzınız yok demektir. Dinçleşmek elinizde:

Uyku Bir Kantar, Uyudukça Artar

  • akgün

Süleyman Hilmi Tunahan'a ait olan bu söz aslında bilimsel bir tespiti de içerisinde barındırıyor. Halk arasında "uyku bir kantar uyudukça artar." şeklinde bilinen sözün orjinali ise "uyku kırk kantar, uyudukça artar." şeklindedir.

Sabah Uykudan Uyanamamak

  • akgün

Sabahları yataktan kalkamamanın sebebi nedir, sabahleyin kendimizi aşırı yogrun hissetmemizin nedeni, sabahları niçin uyanamıyorum, sabah yaşanan aşırı yorgunluk ve yataktan kalkamamın çözümü ve tedavisi nasıl olur:

Top