21 Kasim 2014 tarihli konular

21 Kasim 2014 tarihli konular

Mantar Yetiştiriciliği

  • akgün

Gurme mantarlar permakültür tarımın muhteşem bir uzantısıdır. Mantarlar lezzetli ve içerdiği protein değerleri bakımından çok zengindir. İnsan sağlığına olan katkıları da tartışılamaz. Dünya çapındaki çiftçilerin çoğu ürün yelpazelerine çeşit eklemek ve çoğu bitkilerin büyümediği gölgeli alanlardan faydalanmak için mantar yetiştirir. Doğru metotlarla yapılan mantar yetiştiriciliğinde yatırımın geri dönüş süresi diğer işlere oranla çok kısadır. Aylar içinde başlangıç maliyetlerinizi karşılayabilir ve kara geçebilirsiniz. Mantar yetiştiriciliği saydığımız tüm bu sebeplerle iş kurmak isteyen girişimcilerin iştahını kabartmaktadır. Tabii mantarların lezzetinden hiç bahsetmiyoruz bile.

Mantar Bahçesi Tesisi

  • akgün

Mantarları yetiştirmek için uygun bir alana ihtiyacınız olacaktır. Kendiniz ve aileniz için yetiştirecekseniz suya erişimi olan gölgelik bir alanı seçebilirsiniz.

İstiridye Mantarları

  • akgün

Pahalı olmayan ve yerel olarak bulabileceğiniz malzemelerle kolaylıkla yetiştirilebilir: saman, talaş, şeker kamışı malçı, kağıt, mukavva…

Mantar Seçimi

  • akgün

İnsanların aklına gelen ilk mantar türü genellikle süpermarketlerde görmeye alıştığımız kültür mantarlarıdır. Kültür mantarlarının aklımıza gelen ilk seçenek olmasının sebebi popüler olmalarıdır.

Mantar Yetiştiriciliğinde İklim İstekleri

  • akgün

doğal olarak mantarların yetişmesi ancak mantarın istediği şartların oluşmasına bağlı olduğu halde, ticari işletmelerde bu şartlar suni olarak oluşturulmaktadır. Kültür mantarı yetiştiriciliğinde sıcaklık,nem ve havalandırma en önemli ekolojik faktörler olup verim ve kaliteyi büyük ölçüde etkilemektedir. Mantarlar iklim istekleri bakımından çok seçici olduğu gibi, farklı dönemlerinde de farklı ekolojik isteklerde bulunmaktadırlar. Bu nedenle ticari amaçla yapılan yetiştirme yerlerinin kesinlikle mantarların isteğine uygun şekilde iklimlendirilebilinir olması gerekmektedir.

Mantar Yetiştirme Koşulları

  • akgün

Mantar yetiştirme yerleri başlangıçtan beri değişim gösterdiği gibi bu günde çeşitlilik arz eder. Esas olan mantarın ekolojik isteklerin cevap vermektir.

Top